Ville Vee Vantaalta kommentoi Maatilojen selviytymistaistelu kirjoitustani. Esille tuli niin monta asiaa, että vastaan hänelle ihan omalla postauksella, joka sekään ei täysin tyhjentävä ole. 

Ihme vuodatustahan tuo on, kun ei itse saada mitään aikaiseksi. Varmaankin tilanne on liian pieni ja sen takia tehoton, jos se ei tuota tarpeeksi. Siksi toiseksi on ikävää lukea, kun märehdit kaikista suurista ongelmista ja siitä, että mikään ei ole hyvin. Luulisi, että sen koko kirjanpidon voi avata tänne blogiin, jotta jokainen voi oikeasti päätellä, onko vikaa vai ei. Jos lomittajalla ei täyty säännöllinen työaika, kuluukohan teilläkään tilan hoitoon ihan täyttä työpäivää ikinä. Silloin pienemmät "viivan alle" jäävät tulotkin ovat ihan oikein. Ja siitähän on jo maksettu verot. Sen lisäksi saatte varmaankin lapsilisiä, jotka voitte käyttää lasten iloksi. Ei muillakaan työtä tekevillä yksineläjillä ja perheillä ole kahta autoa, joten jos teillä on jo traktoreita ja muita maataloushärpäkkeitä, ei varmaankaaan ole kotuullista valittaa siitä, ettei ole kunnollista autoa. Eikä muistakaan töistä makseta yhtään enempää. kuukausiansio on 3600 euroa ja siitä kolmannes menee veroihin ja työnantajamaksuihin. Jäljelle jäävästä maksetaan autoa ja vuokraa. Käteen jää lopulta vähemmän vuodessa kuin 37 tonnianne. Siksi meidän kuluttajien on tehtävä täällä valintojamme. Jos ruotsalainen maitotuote maksaa vähemmän ja maistuu paremmalta, on luontevaa ostaa sitä. Jo suomalaisten maanviljeliöiden blogistasi ja sen kommenteista pääteltävissä oleva asenne hapattaa maitotuotteet. Eikä muillakaan työpaikoilla ole kivaa. Jos elämyksiä tahdotaan, silloin mennään Linnanmäelle ja siitä maksetaan. Tekin olette siellä tilallanne työnteossa ettekä huvittelemassa. Isompi tila tuottaa enemmän ja mahdollisesti tuottoon nähden pienemmällä työmäärällä."

 

Heippa! Kiitos kommentistasi. Siinähän tuli esille varsin monta tärkeää kohtaa, joista jokaisesta jo itsestään voisi tehdä uuden blogipostauksen, mutta yritän nyt kuitekin saada kaiken mahtumaan samaan postaukseen.

Harmillista, jos sait koko tekstistä ”valitus” kuvan. Yleensä kirjoitan työstämme varsin positiiviseen sävyyn ja työstäni myös kovasti tykkään. Valitettavasti viime aikojen tapahtumat ovat työmotivaatiota huomattavasti laskeneet ja saaneet miettimään, onko tässä enää mitään järkeä. Kirjoitan tilamme töistä ja arjesta melkein päivittäin Talviaisten tilan fb-ryhmään (vuodesta 2010), missä voi seurata (ehkäpä positiivisemmalla sävyllä) meidän arkea ja sitä mitä työmme sisältää.

 

Tilamme on 24 lypsylehmän navetta ja työtä siinä on n. 1,5 henkilölle. Isäntä tekee täyttä päivää (10-12 tuntia) ja minä puolikasta n. 6 tuntia. Siinä ohessa pyöritän avoinmaaseutu.fi sivustoa. Maatilallahan työt eivät koskaan lopu, vaan listalla on aina jotain remontoitavaa, huollettavaa tai korjattavaa. On vaan osattava jättää osa töistä tuonnemmaksi ja tehdä niitä tärkeysjärjestyksessä. Esim. talven aikana pitää kaikki "maataloushärpäkkeet" saada hyvään kuntoon, että ne eivät kesällä sesonkiaikaan sitten leviä käsiin. Tilan työt voisi tehdä myös yksi henkilö, mutta meistä se olisi liian kuormittavaa ja raskasta. Osa töistä on ulkoistettu (paperihommia, pienen alan paalaus, viljan kasvatus). Ja kesäaikaan töitä olisi kolmellekin henkilölle. Maatilan töiden ohella ylläpidän avoinmaaseutu.fi sivustoa. Se on sitten muiden määriteltävissä onko tilamme liian pieni. (Toivottavasti ymmärrämme lopettaa siinä vaiheessa, kun toisen pitää käydä ulkopuolella töissä maksaakseen lehmienpitoa.) Nykymenolla näin saattaa hyvinkin olla. Maitoa tuotamme yli 200 000l per vuosi, maksamme hyvän osan veroja ja käytämme paikallisia palveluja & laskuja maksamme useisiin eri firmoihin ja näin kannatamme omalta osaltamme heidän toimintaansa. Olen myös pohtinut koko kirjanpidon julkaisemista. Katsotaan, kunhan viime vuoden paperit saadaan valmiiksi.

 

Lomitukseen kuuluu ”vain” perusnavettatyö eli aika paljon hommia jää myös sen ulkopuolelle. Tunnit täyttyvät kyllä, kun molemmat olemme lomalla. Tämä osa ei ole ”valitustekstiä” vaan yritin tuoda esille minkälaista arkipäivä tilalla nykyään on. Ja arvostan lomittajia kovasti, itsestäni ei missään nimessä olisi siihen työhön. (Aina uudet eläimet ja työmenetelmät + pitkät työmatkat)

 

Meillä ei ole kahta autoa. Asumme 30 km päästä lähimmästä taajamasta, joten toimiva auto on ihan välttämättömyys. Tästäkään asiasta ei ollut tarkoitus valittaa, vaan tuoda esille, että tuloillamme ei ole vara uuteen autoon, kuten monet tuntuvat ajattelevan. Traktori on työväline, jota tarvitsemme päivittäin, joten se ei kuulu yksityistalouteen ja on todellakin vielä autoakin tärkeämpi meille. Sen on oltava kunnossa, eikä todellakaan ole aikaa korjailla sitä joka käänteessä. (traktoreitakin meillä on yksi.)

 

Tilamme tuloksesta siis tietysti maksetaan kaikki yksityiset menot eli esim. juurikin se autolaina & asumiskulut. Onko minun siis oltava tyytyväinen, että käteemme jää samanverran kuin 8h päivässä töitä tekevällä (viikonloput vapaata + normaali loma-ajat)? Tähän asti olemme olleet tyytyväisiä siihen, että olemme pystyneet viettämään melko normaalia elämää, mutta tulotaso on laskemassa aika merkittävästi jatkossa. Ja tämä on tietysti ammatinvalintakysymys ja sitä kirjoituksessani yritin pohtia. Minun mielestä ruuan omavaraisuus on tärkeä ja perhetilat ovat säilytettävän arvoisia, mutta muilla on oikeus toisenlaisiin arvoihin ja mielipiteisiin. 

 

Olemme olleet myös työntekijäpuolella, joten pystymme mielestäni aika puolueettomasti vertailemaan näitä kahta asiaa. Maatalouteen ja sen pyörittämiseen liittyy niin monia asioita, että sitä on hyvin vaikea yhdessä tekstissä tuoda esille. Siksi alunperin aloitin kertomaan arjestamme julkisesti fb-ryhmän kautta. Itselle ruoka ja sen laatu (& maku) ovat todella tärkeitä asioita. Jos sinusta ruotsalaiset maitotuotteet maistuvat paremmilta, niin ehdottomasti sinun kannattaa niitä ostaa. Pahaa ruokaa ei kannata syödä. Itse löydän kotimaisista vaihtoehdoista sopivat tuotteet meidän perheelle ja mielelläni myös sillä tavalla tuen kotimaista maataloutta ja muita elintarviketeollisuuden yrityksiä ja kotimaista työllisyyttä. Ja aloituksesi koen ehkä loukkaavimmaksi osaksi. Jos maatilan, lapsiperhearjen pyörittäminen + lisäksi maatalouden läpinäkyvyyden hyväksi tekemäni työ on ”ei itse saada mitään aikaiseksi”, niin kerro ihmeessä mitä itse saat aikaiseksi tai mikä määrä on riittävästi työtä.

mimmi.jpg

Talviaisten Mimmi-lehmä tänä aamuna.